Днес имен ден празнува Орлин - от орел, символично име за

...
Днес имен ден празнува Орлин - от орел, символично име за
Коментари Харесай

Днес имен ден празнува едно силно име...

Днес имен ден чества Орлин - от „ орел ”, алегорично име за дългоденствие, проницателност, мощ и мощност.

Църквата уважава паметта на св. ап. Акила и преп. Никодим Светогорец.

Свети деятел Акила , един от седемдесетте, бил възпитаник на свети деятел Павел , който го направил свещеник. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската религия живял с жена си Прискила в Италия.

Когато император Клавдий заповядал на евреите да изоставен Рим, Акила отпътувал със брачната половинка си за Коринт. Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и оказал помощ за спасението на доста човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал . Той обикалял и по други земи, претърпял доста премеждия и бил погубен от неверниците.

 религия празник християнство имен ден iStock

Св. Никодим Светогорец е православен църковен публицист от гръцки генезис , написа pravoslavieto.com. Роден е на о. Наксос. Получил образованието си в Смирна, а от 1775 година се подвизавал в Св. Гора Атонска. През 1783 година приел схима и дълго време живял като пандизчия. Почти 30 години посветил на редактирането и подготовката за щемпел на класическите си писания по аскетика - св.преп. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Палама и други подвижници. Превел и редица католически творби , в частност книгата на монаха Лоренцо Скуполи (XVII в.) „ Духовна бран ”. (Преведена от св. Теофан Затворник под името „ Невидимата бран ”, книгата добила огромна популярност).

Освен преводи, житийни, вероучителни и назидателни писания, св. Никодим Светогорец е оставил и екзегетически книги . Той е съставил тълкувания на Съборните послания и тълкувание на Посланията на св.ап. Павел. Коментарите се основават основно на творбите на Блажени Теофилакт и Екумений Трикски и съдържат голям брой забележки и подробни азбучни указатели. При работата си св. Никодим употребявал и ръкописа на митрополит Митрофан Смирненски (IX в.), открит от него в един от Атонските манастири.

Св. Никодим поразявал своите съвременници със задълбоченото си познаване на Библията , елементи от която знаел наизуст.

През 1955 година Константинополската черква причислила Никодим Светогорец към сонма на светците.
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
Не пропускайте да последвате  във  и !
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР